تاریخ تقویم ایرانی
تاریخ تقویم ایران به سالیان دور برمیگردد که تقریبا بیش از 4000 سال پیش می باشد. با گذشت زمان تقویم در ایران تغییرات زیادی در خود داشته است.
تحقیقات نشان میدهد که تقویم در ایران برگرفته از تقویم بابلی٬ که تقویم خورشیدی-ماهی بود می باشد. اما ایرانیان نظام خورشیدی را برای تقویمها بکار بردند که دقیق تر از آنان می بود . حدود ۲۵۰۰ سال پیش، با شکلگیری حکومت هخامنشیان، تقویم در ایران تغییراتی پیدا کرد. با گسترش آیین زرتشت٬ تقویم زرتشتی در ایران به رسمیت شناخته شد. تغییرات تقویم در طول دوره های پیشاز اسلام٬ادامه یافت و با ورود اسلام به ایران٬ برای قرنها تقویم قمری در کنار تقویم خورشیدی کاربرد زیادی داشت. با نیازهای مهم جامعه اعم از اجتماعی و اقتصادی و همچنین پیشرفت علوم ٬دانشمندان زیادی دست به تحقیق و پژوهش و اصلاح دقیق تقویم ایرانی زدند خیامبا ارائه تقویم جلالی که دقیقترین تقویم خورشیدی است٬ قدم بزرگی در این نظام برداشت. در طول تاریخ نیز تقویم ایرانی با تغییرات زیادی مواجه شد و انواع تقویم بصورت گسترده یا محدود در ایران کاربرد داشت. در ابتدای قرن 14 هجری خورشیدی٬ تقویم رسمی ایران که یکی از دقیقترین و پیشرفتهترین و منظمترین تقویم جهان است٬ با تصویب مجلس شورای ملی ایران کاربرد سراسری یافت.
تقویم رسمی ایران هجری خورشیدی است با اسامی ماههای ایرانی که ریشه سالشمار آن تقویم جلالی به حساب می آید. در ضمن تقویم هجری قمری هم برای امور مذهبی مورد توجه می باشد و همینطور تقویم میلادی نیز در صورت ضرورت مورد توجه قرار میگیرد.
از تلاش های ایرانیان از دوران کهن تا به امروز، تنظیم تقویمی بوده که با سالنامه طبیعی و با دوره رویدادهای کیهانی، بیشترین تطبیق را داشتهباشد. این تلاش سرانجام به بهره برداری از سالنامهها و نظامهای تقویمی بسیار گوناگون و متنوعی شد که با جمع آوری و تنظیم سالنامه اعتدالی ایرانی به بیشترین دقت ممکن برای تطبیق سالنامه قراردادی با سالنامه طبیعی دست یافته شد. و این سالنامه هنوز دقیقترین و منظم ترین سالنامه تاریخ ایران و بشر شناخته میشود. تصور نمی شود که هیچ دولت و جامعه ای به اندازه ایرانیان تا این حد به تحقیق و پژوهش در سالنامهشناسی پرداخته و توجه داشته باشند. تلاش وتحقیقات بسیار و پیگیری متعجب آور دانشمندان ایرانی، منجر به پیدایی دقیقترین و منظم ترین تقویم جهان در ایران شده است.